Selecteer een pagina

MERKNAAM REGISTREREN

MERKNAAM REGISTREREN

Om een alleenrecht te krijgen op een onderscheidingsteken dat als merk wordt gebruikt, is het noodzakelijk om dat onderscheidingsteken als merk te registreren. Er valt in hoofdlijnen een onderscheid te maken tussen registratie van een woordmerk, een beeldmerk, en een woord-/beeldmerk. Er zijn ook meer exotische onderscheidingstekens mogelijk: denk aan een jingle, een kleur, of een slagzin.

Voordeel woordmerk

Een woordmerk geeft een relatief ruime bescherming: het woord (of de lettercombinatie) op zichzelf wordt beschermd, voor aanduiding van specifiek aangeduide (in zogenaamde ‘Nice-klassen’ ingedeelde) diensten. Alle lettertypen/kleuren en grafische variaties van het geregistreerde woord vallen in dat geval onder de beschermingsomvang van het merk. Daarnaast strekt de beschermingsomvang zich onder meer uit tot overeenstemmende tekens voor dezelfde of soortgelijke diensten, indien er bij het publiek verwarring kan ontstaan.

Nadeel woordmerk

Een potentieel nadeel van een woordmerk ten opzichte van een beeldmerk is dat het, omdat het zo’n breed toepassingsbereik heeft, ook snel in het vaarwater van oudere (al bestaande) merken kan komen, en daarom niet altijd voor alle gewenste waren en diensten ingeschreven kan worden. Ook kunnen sommige woorden of woordcombinaties niet als merk worden geregistreerd omdat deze onvoldoende onderscheidend vermogen hebben of beschrijvend zijn.

Wenst u een persoonlijk advies of meer informatie over het registreren van een merk? Bel of mail vrijblijvend: 013 – 3030353; info@sterk-merckx.nl.