Selecteer een pagina

MERKINBREUK

MERKINBREUK

De wet geeft de houder van een merk het exclusieve recht om het door hem als merk geregistreerde teken voor bepaalde waren of diensten te gebruiken. Indien inbreuk op dat exclusieve recht wordt gemaakt, kan er een verbod op het verdere gebruik van dat teken door de inbreukmaker worden gevorderd. Maar daar houdt het niet bij op.

De wet biedt merkhouders namelijk ook de mogelijkheid om een aantal aanvullende vorderingen in te stellen. Zo kan van inbreukmakende partijen worden gevorderd:

  1. het afleggen van rekening en verantwoording, oftewel het geven van informatie over de aard en omvang van de inbreuk (denk aan vragen als: “Hoeveel inbreukmakende producten zijn verkocht?”, “Wat is de kostprijs van de inbreukmakende producten?” en “Hoeveel winst is er gemaakt met de verkoop van inbreukmakende producten?”);
  2. het verstrekken van informatie over de herkomst en distributiekanalen van de inbreukmakende goederen of diensten;
  3. afgifte van inbreukmakende producten;
  4. vernietiging van inbreukmakende producten;
  5. controle van uw administratie door een (register)accountant;
  6. betaling van een schadevergoeding;
  7. winstafdracht;
  8. het plaatsen van een rectificatie;
  9. een dwangsom;
  10. het betalen van proceskosten (waaronder de volledige advocaatkosten van de andere partij)

Uit het bovenstaande lijstje blijkt dat de wet merkhouders een stevig arsenaal aan rechtsmiddelen biedt om een eind te maken aan een (vermeende) inbreuk op het merkrecht, en om volledig gecompenseerd te worden voor door de inbreuk geleden schade. Kortom: met een merk staat u sterk.

Meer informatie hebben over het registreren van een merk, of een vraag over merkinbreuk? Bel of mail vrijblijvend: 013 – 3030353; info@sterk-merckx.nl.